Bosna

subota, 21. veljače 2015.

Kanjon Rakitnice

Kanjon rijeke Rakitnice je stvarno nešto prelijepo. Rijeka Rakitnica je najveća pritoka rijeke Neretve. Ovaj kanjon razdvaja Bjelašnicu i Visočicu, i pruža se do jugoistoka Sarajeva.

Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi. Duž cijelog kanjona se nalaze endemski primjerci flore i faune. Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. U regionu Dinarskih Alpa mogu se pronaći i 32 endemske biljne vrste. Dužinom cijelog kanjona kristalno čista planinska voda može se piti. Rakitnicu je moguće posjetiti i istraživati u periodu od maja do oktobra.

Radi svoje jedinstvene ljepote i nepristupačnosti Rakitnica je veliki izazov za planirare, alpiniste, ribiče kao i mnoge ljubitelje čistih prirodnih ambijenata. 





Kanjon Rakitnice nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ukoliko ste u mogućnosti da posjetite ovaj raj na zemlji, onda to trebate uraditi. 


1 komentar:

  1. Zdravo Lejla
    Neznam da li i dalje vodis ovaj blog, evo ja danas slucajno nadoh ali u svakom slucaju velik Kompliment za blog, divna stranica, mnogo informacija i divnih slika nase lijepe Bosne i Hercegovine. Neznam koliko nas ima koji svjesno vidimo te ljepote nase drzave i upravo zbog toga je divno vidjeti ovako lijep sadrzaj jednog blog-a.
    Ja ne zevim u Bosni ali mi je jako bitno da saznam sto vise o njoj i blagu koji se krije u njoj i da to naravno pokazem i svome djetetu koji nije roden tu i jos nezna mnogo o Bosni nasoj. Hvala puno na slikama i informacijama, upravo pravim plan za nasu sljedecu posjetu i sta da obidemo ove godine. Puno pozdrava - Ermina

    OdgovoriIzbriši