Bosna

srijeda, 18. veljače 2015.

Pećina Vjetrenica

Pećina Vjetrenica u Popovom polju je najveća i najpoznatija špilja u BiH i nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićenih prirodnih bogatstava BiH. Udaljena je 80 km od Mostara. Ova pećina se spominje prvi put polovinom 1. stoljeća poslije Krista u djelu Plinia Starijeg Historia naturalis ili Povijest prirode.

Poznata je po svojim prostranim hodnicima te bogatom hidrografskom svijetu sa par jezeraca i slapova unutar špilje, u njoj obitavaju i endemske vrste kao čovječija ribica. U njenih do sada otkrivenih 6 300m podzemnih kanala nađen je niz zanimljivih paleontoloških nalaza, među kojima je najpoznatiji cjeloviti kostur leoparda pronađen 1968.godine.

Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji čine ovu pećinu jedinstvenom u svijetu. Vjetrenica se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Starost pećinskih crteža procjenjuje na 10.000 godina. Špilja je bogata malim jezerima u kojima su svoj dom našle brojne endemske vrste. Pronađeno je 200 različitih životinjskih vrsta.



Put do Vjetrenice je dobro označen turističkom signalizacijom, bilo da dolazite iz pravca, Stoca, Trebinja ili Neuma. Stalna temperatura u pećini je +11 stepeni Celzijusa, kao i vode +11 a snaga vjetra u ljetnim danima iznosi 15 metara u sekundi, koji puše na samom ulazu i po kojem je dobila ime – Vjetrenica. Čovječija ribica je zaštićena vrsta u svijetu, živi u jezeru u Donjoj Vjetrenici i prirodno je stanište. Živi u apsolutnom mraku, ima jako usporen metabolizam i može živjeti bez hrane deset godina..No, i pored toga što posjetioci nemaju mogućnost vidjeti primjerak čovječije ribice pećina posjetioce ostavlja bez daha svojim unutrašnjim ljepotama kojim obiluje. Stoga je svakako vrijedi posjetiti.


Nema komentara:

Objavi komentar