Bosna

srijeda, 8. travnja 2015.

Hram boga Mitrasa u Jajcu

Hram boga Mitrasa je najstariji, a samim tim i jedan od najvrednijih spomenika u kraljevskom gradu Jajcu. Zbog svoje specifičnosti se ubraja i u najznačajnije mitreje u cijeloj Europi.

Sam spomenik datira iz 3. ili početka 4. stoljeća nove ere, a mitreizam kao kult potječe iz Indije, ali su ga rimske legije preko Irana, Sirije i Iraka donijele i u Jajce. Hram boga Mitrasa je sačinjen u pećini u kojoj se nalazi oltar na kojem je u živoj stijeni isklesan lik Mitrasa u trenutku ritualnog žrtvovanja bika, te simboli tame i svjetlosti.

Spomenik je pronađen 1931. godine ukopan u zemlji, nakon čega je sazidan zaštitni objekat, da ne bi došlo oštećenja spomenika usljed izloženosti padavinama i raznim drugim agensima.

Hram je obnovljen u okviru MDG-F programa "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH" finansiranoga sredstvima vlade Kraljevine Španije. Vrijednost projekta je oko 260.000 KM. Prema vjerovanjima sljedbenika ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja.

Nema komentara:

Objavi komentar