Bosna

ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Una - Biser Bosne i Hercegovine


Una je definitivno nešto najljepše što postoji  Bosni i Hercegovini kada je riječ o prirodnim bogatstvima, jedinstveni biser prirode koji oduševljava sa svojom ljepotom. Una i Neretva su dvije ljepotice koje krase dva dijela Bosne i Hercegovine - krajinu i Hercegovinu. Sve vezano za ovu rijeku je fascinatno počev od njenog izvora pa sve do života u njoj.

Svake godine se održava sada već tradicionalna Una regata na kojoj se okupljaju mnogobrojni posjetioci iz raznih dijelova svijeta i uživaju u jedinstvenom doživljaju koji pruža ova rijeka. Rijeka Una je dobila naziv od starih rimljana, koji su uzviknuli UNA što znači ''jedna'', kada su prvi put vidjeli njene ljepote. Dužina toka rijeke Une je 212.5 kilometara. Rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lupac ispod padina planine Plješevice i Stražbenice u Hrvatskoj.


Vrlo važna fizikalna karakteristika vode je njena temperatura, jer je temperatura vode ograničavajući faktor razvoja organizama u vodi. Aktivnost biljaka i životinja u vodi ovisi o dnevnim i sezonskim variranjima a velika odstupanja imaju poguban efekt na živi svijet. Prosječne minimalne temperature vode rijeke Une su 6.6 stepeni celzijusa  februaru, i maksimalne u julu 14.5 stepeni celzijusa.



Što se tiče životinjskog svijeta, rijeka Una je izuzetno bogata raznovrsnim ribama i ostalim oblicima životinjskog svijeta. Prema podacima u Uni živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i preko 30 kilograma težine, što je stvarno fascinantno. Moram spomenuti prisutnost dvije vrste mahovine, Cinclidotus aquatilis i Platyhypnidum rusciforme, koju prati zajednica algi roda Cladophora i vrste Cratoneurus commutatum (mahovine sjene), prilagođene za razvoj u sjeni slapova. Ove vrste pomažu rast sedre i predstavljaju najveći stepen progresivnog razvoja na Uni i u svijetu.

Pored rijeke rastu i mnogobrojne ljekovite biljke  a jedna izuzetno rijetka biljka je dobila naziv po rijeci Uni - Unska Zvončica.

Zbog sedrenih barijera, stvara mnogobrojne slapove od kojih je najveći u Martin Brodu, 54 metra. Upravo kod Martin Broda se održava tradicionalna Unska regata, a Martin Brod je poznat i po raftingu.
















Kao što vidite rijeka Una je sa razlogom biser Bosne i Hercegovine, koja očarava svakog ko je vidi svojim ljepotama i izgledom, rijeka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojom pojavom oduzima dah i naprosto vas mami ka sebi. 

1 komentar:

  1. Uzivo jos ljepsa.Strbacki buk gledajuci ga imas osjecaj da si zedan voda biserna koju mozete piti ocarava.Nemoze se opisati samo mozete dozivjeti na licu mjesta.Jedini nedostatak za posjetioce nema velikih postera-slike tog Buka na glavnom putu i velike strelice sa km.gdje se skrece prema Buku.Isao sam kroz neku sumu makadam gdje sam se mislio vratiti,ali jedva stigao.Poslije ima put gdje dodju autobusu sa djacima stim sam se vratio malo je bolji i ima i asfalta.To daje na zapadu napravili bi Nijagaru od tog.Ljudi prodavaci tamo su ljubazni.

    OdgovoriIzbriši