Bosna

četvrtak, 22. ožujka 2018.

Perućica - Najveća prašuma u Evropi



Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.
Ljudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus ‘rađanje-život-umiranje’ biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo.

S obzirom da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.
Peručica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, s obzirom da je ona jedna od posljednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.
Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.


Perućica predstavlja istinsko prirodno bogatstvo, jedno od posljednjih očuvanih u Evropi. S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Nema komentara:

Objavi komentar