Bosna

četvrtak, 5. ožujka 2015.

Behram - begova medresa u Tuzli

Bosna i Hercegovina je zemlja različitosti u svakom mogućem smislu. Ovo je zemlja raznih vjera i ono što posebno fascinira jeste činjenica da ima mnoštvo prelijepih vjerskih objekata sačuvanih iz davnih vremena. Ja ću početi sa prezentacijom medresa  BiH, a nakon toga ću preći i na ostale vjerske objekte. Jer, sve su to ljepote BiH.

Behram-begova medresa u Tuzli je najstarija obrazovna institucija u sjeveroistočnoj Bosni i među najstarijim je medresama našega podneblja. Relevantni historijski izvori navode da je počela s radom prije 1626. godine. Zgrada Medrese u 19. stoljeću je sagrađena u arapsko-maurskom stilu, a tokom svoje povijesti je više puta restaurirana i dograđivana.

Po kvalitetu znanja koje pruža, u posljednjih deset godina Behram-begova medresa osam puta je bila najbolja škola u rangu gimnazija u Tuzlanskom kantonu. Iako je smatraju „vjerskom školom“, po opremi i sadržajima koje nudi zasigurno joj nema premca u BiH, kako u građanskim školama tako i onima s vjerskim predznakom.

Od samog prilaza, do hodnika, učionica, kabineta, fiskulturne dvorane, do internatskog prostora i restorana, u ovoj školi sve je blistavo čisto. Škola je internatskog tipa i ustrojena na principu muškog i ženskog odjela. Tokom školskog odmora, u vrijeme predviđeno za slobodne aktivnosti ili u vrijeme sedmičnog izlaska, učenici se druže i izlaze zajedno kao i svi drugi učenici njihove generacije. Također, učenici ženskog i muškog odjela skupa su i na časovima izborne nastave te u radu sekcija.  

Početkom drugog polugodišta Behram-begova medresa je bogatija za dvije mlade hafize - Amina Orlović i Behija Spahić. 

Nema komentara:

Objavi komentar