Bosna

ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

Pepelari kod Zenice

 Pepelari su izletište udaljeno 48km od Zenice, u podnožju planine Tvrtkovac, na nadmorskoj visini od 770 m. Posjeta ovom izletištu, koje je okruženo gustom borovom šumom i živopisnim terenima, neponovljiv su doživljaj za izletnike, rekreativce i ljubitelje prirode iz Zenice i drugih gradova. Za ovaj predio u pogledu flore i faune može se reći da je priroda zaista bila izdašna. Tu srećemo mješavinu listopadnog drveća i četinara. Predio je bogat lovnom divljači, ljekovitim biljem, gljivama.

Zanimljivo je da u selu Pepelari rastu muška tisa obima 390 cm i ženska, obima 483 cm. Navedene tise su bile pod zaštitom u bivšoj državi, a sada imaju prividnu zaštitu i prepušteni su brizi mještana i planinara. 

Ovdje se nalazi i prekrasni planinarski dom - jedan od najljepših i najopremljenijih planinarskih domova u prekrasnoj prirodnoj sredini.

Nekada je to bila šumarska kuća šumske uprave "Krivaje". Od 1968. godine je šumarska kuća data na upravljanje planinarskom društvu Željezara. Nakon što je 1970. godine formirano planinarsko društvo medicinskih radnika "Tvrtkovac", šumarska kuća je prenesena tom društvu, koje ga je napornim radom pretvorilo u ugodan planinarski dom. U ratu je devastiran.

Dom je 2009 renoviran i sada jedan je od najkomfornijih domova u BiH. U prizemlju se nalaze sobe za spavanje sa 24 kreveta i sobom za domara. Osim kuhinje i sanitarnog čvora tu se nalazi i prostorija za dnevni boravak predviđena za 40 osoba. U potkrovlju se nalaze dva prelijepo uređena apartmana sa kupatilom i WC-om.

Nema komentara:

Objavi komentar