Bosna

nedjelja, 1. ožujka 2015.

Arslanagića most

Arslanagića most u Trebinju svrstava se u red najvrednijih arhitektonskih spomenika u Bosni i Hercegovini. Ima izuzetnu kulturnu, historijsku i umjetničku vrijednost. Specifičan je i po tome što se danas ne nalazi na lokaciji na kojoj je izgrađen, već je prije mnogo godina premješten kako bi bio spašen od uništenja.


Bio je to most koji je povezivao centralnu Bosnu i Novi (današnji Herceg Novi, tada u sastavu Bosne u okviru Osmanskog carstva), preko njega je išla skoro sva trgovina, a najviše so. Godine 1687. Mlečani su zauzeli Novi, što je izazvalo povlačenje bogatog muslimanskog stanovništva prema Trebinju i most je izgubio na značaju. Na to je također uticala izgradnja puteva prema Dubrovniku.

Nastao je u 16. vijeku kao zadužbina Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira. Pretpostavlja se da je izgrađen 1573/1574. godine. Zapravo, prije izgradnje tog mosta na Trebišnjici, izgrađen je han, da bi bili smješteni radnici koji su radili na izgradnji. U dokumentima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH navodi se da je most najvjerovatnije dobio ime po Arslan-agi, koji je došao iz Herceg Novog u Trebinje krajem 17. vijeka.

Na mostu je postojala stražarnica koju je izgradio Arslan-aga i koja je imala prolaz sa masivnim vratima u prizemlju i sobu za čuvara na spratu. Stražarnica je porušena prilikom popravke mosta 1890. godine.

Arslanagića most u Trebinju dug je 92,25 metara, a širina kolovoza je 3,60, a negdje i četiri metra. Korito rijeke Trebišnjice premošćeno je masivnom kamenom mostovskom konstrukcijom sa dva velika i pet manjih svodova, te tri riječna stuba.

Veliki svodovi dostižu 15 metara visine od normalnog vodostaja rijeke. Bočne strane mosta su ograđene korkalukom (ograda), od kamenih ploča. Specifičan raspored stubova i otvora daje poseban izgled Arslanagića mostu.

Sa izgradnjom hidrocentrale 1965.godine došlo je do njegovog potapanja. Naredne godine nivo vode je spušten kako bi se most mogao ukloniti. Konačno je ponovo izgrađen 1972 godine u centru Trebinja. On je time izgubio svoju funkciju mosta ali je dobio funkciju kulturnog spomenika.

Nema komentara:

Objavi komentar