Bosna

subota, 7. ožujka 2015.

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu

Katedrala Srca Isusova prvostolna  crkva Vrhbosanske nadbiskupije nalazi se u centru Sarajeva.  Sagrađena je u neogotičkom stilu 1889. godine na mjestu nekadašnjeg janjičarskog logora gdje je austro-ugarska uprava namjeravala sagraditi gradsku tržnicu. Projektovao ju je Josip Vancaš.

Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena. Za freskoslikarstvo je bio zadužen čuveni italijansko-njemački freskoslikar Alexander Maximilian Seitz. On je tim povodom i posjetio Sarajevo, koje je na njega očito ostavilo neizbrisiv trag. Naime, zabilježeno je da ga je nadbiskup Stadler, prilikom posjete u Rimu 1887. godine, zatekao na bolesničkoj postelji obučenog u bosansku narodnu nošnju, sa fesom na glavi. Iako je Seitz nadbiskupu Stadleru preporučio da započete radove dovrši njegov sin Lodovico, slike na zidu je na kraju ipak izradio njegov pomočnik Alberto de Rohden.

Poseban doživljaj za mnoge Sarajlije je posjeta Katedrali u vrijeme ponoćke. Ta tradicija u Sarajevu postoji već dugo, premda su nekada samo pojedini sarajevski muslimani, Jevreji i pravoslavci kao gosti zavirivali u svečanu atmosferu Katedrale na Badnje veče.

Već nakon Drugog svjetskog rata taj je običaj postao masovna pojava. Gotovo da ne postoji Sarajlija koji nije ušao u Sarajevsku Katedralu i osjetio svečanu atmosferu ponoćke, zagledan u prizor slike na kojoj su uz sv. Franju Asiškog i sv. Dominika prikazani Bosanac i Bosanka koji kleče s djetetom u rukama, dok se u pozadini vidi pogled na Sarajevo s Vratnika.

Nema komentara:

Objavi komentar