Bosna

petak, 13. ožujka 2015.

Šarena džamija u Travniku

Pošto sam ja iz Travnika, red bi bio da vam malo više predstavim historijske ljepote ovog grada, koji obiluje mnogobrojnim građevinama iz različitih perioda.

Travnik je grad  kojem ima mnogo džamija, a jedna od najpoznatijih jeste Šarena džamija ili Sulejmanija, koja se nalazi na ulazu u grad Travnik sa desne strane.

Godine 1757. vezir Ćamil Ahmed-aga podiže Sulejmaniju džamiju, koju su stanovnici mahale prozvali Ćamilija. Ćamilija je izgorila u požaru 1815. godine, a na njenom mjestu je novu džamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak.


Nazvana je Šarena džamija zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. Nalazi se u Travniku, u današnjoj Donjoj Čaršiji. Obo što je zanimljivo vezano za ovu džamiju jeste činjenica da se njena munara nalazi na lijevoj umjesto na desnoj strani. Takav potez, može se opravdati vlažnim i nestabilnim tlom za gradnju na zapadnoj, odnosno desnoj strani. Predpostavlja se da je munara starija od džamije i da potiče od prethodne džamije Ćamilije. Sulejmaniju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni požar 1903. godine. Zgrada je pretrpjela i nekoliko oštećenja u Drugom svjetskom ratu, ali je vjerovatno najbolnije to da je poslije Drugog svjetskog rata zbog neodržavanja oronula, da bi tek osamdesetih godina prošlog vijeka izvršena temeljita restauracija, koja joj je povratila nekadašnji izgled sa nezaobilaznim biljnim ornamentima.


Nema komentara:

Objavi komentar