Bosna

nedjelja, 8. veljače 2015.

Prokoško jezero - Magično jezero


Bosna i Hercegovina obiluje mnogobrojnim ljepotama, a jedna od tih ljepota su svakako jezera čiji izgled svakoga ostavlja bez daha. Jedno od tih jezera je svakako Prokoško jezero koje je smješteno visoko na planini Vranici, ispod samog vrha od 2200 metara, nedaleko od Fojnice. Dužina jezera je 426 metara, širina 191.3 metra a maksimalna dubina 13 metara. Jezero je glečerskog porijekla. Ovo je definitivno jedna od omiljenih turističkih destinacija kako domaćih, tako i stranih građana. Nikoga ne ostavlja ravnodušnim sa svojom ljepotom i pejzažom. Kao što vidite na slici gore, oko jezera se nalaze pastirske kolibe ili katuni, koje su izgrađene isključivo od drveta, trupaca i pokrivene su drvetom. Ove kolibe još više uljepšavaju cjelokupan dojam i imate osjećaj kao da se nalazite u nekom drugom vremenu.


Ono po čemu je ovo jezero specifično jeste činjenica da tu egzistira endemična vrsta Triton (triturus alpestris reiseri). Pronašao ga je 1891. godine ornitolog zemaljskog muzeja u Sarajevu Otmar Reiser. Brdski biciklizam je jako razvijen u ovom području, jer postoje pogodni tereni za ovu vrstu sporta. 

Ovo je mjesto gdje možete napuniti svoje ''baterije''  svakom mogućem smislu - duge šetnje kroz prelijepu prirodu, čist zrak, mogućnost pecanja. Prokoško jezero je jedno od najljepših prirodnih jezera na ovom području Evrope. 

Nema komentara:

Objavi komentar