Bosna

petak, 6. veljače 2015.

Travnik - Vezirski grad




Prvu ljepotu Bosne i Hercegovine započeti ću sa Travnikom, s obzirom da je to grad gdje živim od svoje šeste godine. Travnik ima bogatu historiju čemu svjedoče mnogobrojni historijski spomenici koji i dan danas ponosno stoje i uljepšavaju ovaj grad. U posljednjih par godina turizam se značajno popravio u Travniku. Naime, restaurirana je kula Stari grad koja predstavlja simbol ovog grada. Po mom mišljenju, Travnik ima najljepši ulaz u grad. Posebno noću je taj doživljaj izražen, jer je Stari grad osvijetljen i zaista izgleda fascinantno.




Grad Travnik je poznat kao sjedište bosanskih vezira, ali i kao rodno mjesto nobelovca Ive Andrića. Što se tiče Starog grada, tvrđava postoji više od 500 godina. Još uvijek nije utvrđeno tačno vrijeme kada je ova tvrđava nastala, sve je zasnovano na pretpostavkama, ali jedno je sigurno - još dugo vremena će da stoji i prkosi vremenu. Slijedeća zanimljiva stvar vezana za Travnik jesu mnogobrojne džamije. Mislim da je ovo grad u Bosni i Hercegovini koji ima najviše džamija. Najpoznatija je svakako Šarena dzamija ili Sulejmanija kod koje se munara nalazi na lijevoj strani.




Slijedeća znamenitost su dvije prelijepe sahat kule - na Musali i u Gornjoj čaršiji. Jedna od najljepših lokacija po mom mišljenju je Plava voda. Tu se nalazi izvor koji se zove Hendek. Ta voda je izuzetno hladna i ljeti dođe kao odlično osvježenje. Također se tu nalaze i bazeni sa pastrmkom koju možete kupiti. Mnogobrojni restorani će vam pružiti osvježenje i naravno jako ukusnu hranu. A naravno ne smijem zaboraviti ni slavne Travničke ćevape. Pa, mislim da su definitivno najukusniji u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sve u svemu, Travnik je jedan divan grad koji će vas oduševiti svojom historijom, jednostavnošću i ukusnom hranom.


Nema komentara:

Objavi komentar