Bosna

ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Trnovačko jezero - Dragulj netaknute prirode

Ovo jezero je dragulj netaknute prirode i boja ovog jezera je zeleno plave boje, izgleda krajnje zadivljujuće. Trnovačko jezero se nalazi u krajnjem zapadnom dijelu Crne Gore, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini.

Da bi došli do ovog jezera, trebate se dobro namučiti. Naime, potrebno je oko 5-6 sati napornog hoda, ali se sav taj trud na kraju isplati kada vidite pred sobom ovu nevjerovatnu ljepotu.

Veliko kristalno čisto i modro jezero, u čijoj se površini ogleda vijenac planina. Trnovačko jezero je okruženo sve samim divovima čija visina je preko 2000 metara: Maglić,Bioč. Volujak.

Prosječna temperatura jezera u toku ljetnih mjeseci iznosi ugodnih 20 stepeni celzijusa, što je idealno za kupanje i osvježenje.. Jezero je bogato ribom, tako da se može uživati i u ribolovu.



Nadmorska visina Trnovačkog jezera je 1517 m, oko 600 metara je u prečniku i srcolikog je oblika sa varirajućom dubinom. Oblik jezera i impresivan ambijent u kome se nalazi čini ga možda i najljepšim jezerom u ovom regionu. U blizini jezera je i jedna od posljednjih prašuma u Evropi, Perućica.


Nema komentara:

Objavi komentar