Bosna

četvrtak, 12. veljače 2015.

Nacionalni park Sutjeska - Najstariji park u BiH

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći park u Bosni i Hercegovini. To je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH kao i na prostor jugoistočne Evrope. Ovaj park obilje nevjerovatnim ljepotama i pejzažima koji oduzimaju dah. Osim prirodnih bogatstava, ovdje se nalazi i veliki broj kulturnih i historijskih spomenika. Mislim da svi ljudi sa ovih prostora znaju za Sutjesku, ako ništa čuli su za ovaj park u nekom kontekstu.

Duboki kanjoni Sutjeske su bogati riječnom pastrmkom. Također, ovdje je izuzetno bogata flora i fauna, od kojih su neke i endemske vrste. Prirodni rezervat Perućica se ovdje nalazi i to je najveća prašuma u Evropi u kojoj je strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka. Dakle, bukvalno netaknuta priroda.





Glavna saobraćajnica između Dubrovnika i Sarajeva prolazi kroz Park u dužini od 12 km. Administrativno sjedište Parka je Tjentište, koje se nalazi u blizini sjevernog ulaza u Park. Vodopad Skakavac se može vidjeti sa vidikovca - ovaj 75-metarski vodopad je sakriven masivnom zelenom šumom koja prekriva dolinu. Rijeka Sutjeska uklesala je prelijepu dolinu u središtu parka i odvaja planinu Zelengoru od planina Maglić i Volujak.

Nacionalni park Sutjeska iz godine u godinu postaje sve aktuelniji i sadržajniji. Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je više od 66% pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma.

Nema komentara:

Objavi komentar