Bosna

utorak, 24. veljače 2015.

Park prirode Tajan

Jedna od turistički atraktivnih lokacija je Park prirode “Tajan” koji se nalazi između općina Zavidovići, Kakanj i Vareš, na nadmorskoj visini 1297 m. Područje Parka prirode bogato je kanjonima, prirodnim kamenim mostovima sa pećinama, jezerima, speleološkim objektima, endemskim biljkama. Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Nacionalni park Tajan, koji je 2008. godine proglašen zaštićenim područjem. To je ujedno i najmlađe zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini. 

U Tajan parku možete vidjeti i mnoge životinjske vrste, kao i arheološka i paleonološka nalazišta. Turisti posjećuju ovaj park kako bi doživjeli iskustva adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke. Također, park Tajan je idealan za brdski biciklizam. Ukoliko želite možete iznajmiti i opremu za brdski biciklizam, kao i za planinarenje.


Dinamični eko-sistem parka prirode "Tajan" domaćin je brojnim endemskim biljkama. Ovdje možete pronaći endemski Bosanski Ljijan (Iilium bosnaiacum), koji je vijekovima bio simbol bosanske države. Na ulazu u Lukinu pećinu je 30 cm široki bršljan (hedera helix). Na nekih 10 km od parka "Tajan" raste Gegersenova mlječika (Euphorbia gregersenii fam, Euphorbiaceas), još jedna zaštićena biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka. 






Guste šume koje prekrivaju cijeli park su dom medvjedima, vukovima lisicama, jelenima, zečevima, divljim mačkama, veprovima i lještarkama. Sve pećine na području su dom šišmišima koji su ozbiljno ugroženi u Evropi i crnim medvjedima. Rječice i potoci su bogati ribom i rakovima. Istraživanja su otkrila paleontološka nalazišta pećinskog medvjeda, pećinske hijene i crvenog jelena, stara preko 15,000 godina.

Jedan od najljepših kanjona u Bosni i Hercegovini je svakako kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara a na pojedinim mjestima širok samo 3 metra. Kada se kanjon napuni vodom od kiše formira se potok Suhodol. Kanjon je bogat mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san. Kanjon Mašica se može koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke. U ljetnom periodu ovaj kanjon vam omogućava i kupanje.

Ukoliko volite vodopade sigurni smo da će vas oduševiti dva vodopada rijeke Gostović. Gostović je rijeka koja je u proljeće i jesen izazov za ekstremne kajakaše, a za  ljubitelje raftinga tu je Krivaja koja se proteže kroz kanjone.

Nema komentara:

Objavi komentar