Bosna

utorak, 10. veljače 2015.

Ramsko jezero - Idealno za veslače



Ramsko jezero me uvijek iznova oduševljava svojom jedinstvenom ljepotom, ovo jezero je mali raj na zemlji. Ono što me posebno oduševljava s otočići koji tvore jednu savršenu harmoniju i sklad. Ramsko jezero je još jedan dokaz kakve sve ljepote imamo u Bosni i Hercegovini, a malo ko od nas je zapravo svjestan tih ljepota. Potrebna je što veća promocija i edukacija našeg stanovništva o prirodnim bogatstvima koja posjedujemo, jer samo na taj način ćemo sačuvati te ljepote.

Ponekad imam osjećaj da stranci mnogo više cijene naše prirodne ljepote i bogatstva od nas samih. Zašto je to tako? Pa upravo zbog činjenice da smo nedovoljno upućeni  sve ono što nam naša divna zemlja nudi. Nadam se da će se to vremenom promijeniti, a u nekim područjima te se promjene već vide i osjete. Turizam je u porastu iz godine u godinu, i taj progresivni rast treba da se nastavi.

Da se vratim prelijepom Ramskom jezeru. Ovo je umjetno jezero koje je nastalo 1968. godine. Na ovom jezeru se nalazi ostrvo Šćit  na kojem se u okviru franjevačkog samostana Rama-Šćit nalazi Etnografski muzej, Kuća mira i umjetnička galerija. Nešto sasvim jedinstveno na ovim područjima.


Priroda Ramskog jezera je fascinantna - zelenilo, mir i tišina, bogato ribolovno područje, mogučnost planinarenja i dugih šetnji, vožnja čamcem -  su samo neke od aktivnosti koje ovo jezero pruža. Na Ramskom jezeru je također otvoren veslački centar Rama i već se održavaju veslačke regate, jer je ovo područje idealno za veslače. 

Ramsko jezero je postalo okupljalište za sportaše i turiste. Blistava budućnost stoji pred Ramskim jezerom, i sigurna sam da će ono postati jedno od najvažnijih turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine. 



Nema komentara:

Objavi komentar