Bosna

ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Jahorina - Olimpijska planina



Jahorina je olimpijska planina koja se nalazi 27 kilometara jugoistočno od Sarajeva i jedna je od najljepših planina u Bosni i Hercegovini. Veliki dio Jahorine je proglašen nacionalnim parkom - povoljna klima tokom godine, prelijepe crnogorične šume, veliki broj izvora s samo neki od razloga zašto trebate posjetiti ovu planinu. Ali razlog zbog kojeg je Jahorina najviše poznata jeste činjenica da su se upravo ovdje odigrale, u velikom dijelu,  Zimske olimpijske igre 1984. Zvanično, do tada, to su bile najbolje organizovane olimpijske igre.

Najviši vrh planine je  Ogorijelica na nadmorskoj visini od 1916 metara i ova planina pripada sistemu Dinarskih planina. Svjež i čist zrak, odlična klima i prelijepi pejzaži su samo neki od razloga zašto ova ljepotica ima dosta posjetilaca  toku čitave godine, a ne samo zimi kada su aktelni zimski sportovi. Tokom ljeta je također moguće uživati na Jahorini jer ima su bistri planinski izvori i potoci bogati ribom, što privlači mnogobrojne ljubitelje ribolova.




Uz Vlašic i Bjelašnicu, Jahorina je danas jedan od najpopularnijih sportsko rekreacionih centara na području Bosne i Hercegovine, sa tendencijom stalnog napredovanja iz godine u godinu. 




I za kraj evo jedna sevdalinka o Jahorini. Uživajte!




Nema komentara:

Objavi komentar