Bosna

utorak, 10. veljače 2015.

Jablaničko jezero


Evo još jedno akumulaciono jezero nastalo 1953. godine koje se prostire od Konjica do Jablanice. Najveća dubina Jablaničkog jezera je 70 metara i svojom ljepotom privlači mnogobrojne turiste i posjetioce, plivače, ljubitelje ribolova i raznih sportova na vodi, posebno jedriličarstva.

Položaj i lokacija jezera je jako povoljna s obzirom da se nalazi na prometnom mjestu kuda prolazi cestovni i željeznički saobraćaj Sarajevo-Ploče.


Međutim, Jablaničko jezero nije iskorišteno u pravom smislu riječi kada se govori o turizmu. Naime, potrebna su dodatna ulaganja i promocija ovog prelijepog jezera da bi ono zasjalo u svom punom sjaju. Ovo jezero je bogato raznim vrstama ribe: pastrmka, glavatica, šaran, bijeli klijen i mnoge druge. Što se tiče smještaja između ostalog postoje i manji kampovi i auto-kampovi. 

Sve u svem, Jablaničko jezero je izuzetno lijepo i posjetioci ovdje traže rashlađenje u vrelim ljetnim danima, ali uz još malo angažmana, ovo jezero bi moglo biti jedno od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini. 



Nema komentara:

Objavi komentar