Bosna

ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Park Prirode Hutovo Blato



Park prirode Hutovo blato je nešto sasvim posebno i jedinstveno na ovom području, locirano u surovom kršu Hercegovine. Ali ni taj surovi krš nije bio prepreka za nešto ovako prelijepo i bogato u svakom mogućem smislu. Hutovo blato je prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta, a nakon Drugog svjetskog rata je bilo zaštićeno kao elitno lovište. Ovaj park prirode se nalazi na na popisu nacionalnih spomenika BiH, ali je također ovaj prirodni fenomen ugrožen zahvatima u vodotoku rijeke Trebišnjice, čak mu prijeti i potpuno uništenje. Nadam se iskreno da do toga neće doći, i da će se ovaj biser prirode održati još dugi niz godina.

Hutovo blato je jedno od najvažnijih staništa ptica i jedan je od najvećih rezervata za ptice u Evropi, kako površinom tako i raznolikošću. U vrijeme migracije na desetine hiljada ptica preplavi ovo jezero i njegovo okruženje.

'' Registrovane su 23 vrste riba, od kojih su četiri endemske, a utočište su našli predstavnici šest vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmazova, te brojni sisari. Ptice su najbrojniji predstavnici, na osnovu čega je zapravo Hutovo blato i dobilo taj svjetski renome, a smatra se da je nekada na tom području zimu provodilo oko 50.000 jedinki”, navodi Lejla Riđanović, stručnjak za ekologiju.   


 Hutovo blato nije samo stanište za ptice, već i stanište za preko 600 biljnih vrsta, a u okolnim šumama se nalaze jeleni, vukovi, lisice, divlje svinje i konji. Ovo je jedna prelijepa oaza bogata raznovrsnošću u svakom mogućem smislu koja mami posjetioce iz cijeloga svijeta - istraživači, ljubitelji prirode i ribolova, kao i svi oni koji žele da vide nešto sasvim unikatno na ovim prostorima.





Nema komentara:

Objavi komentar