Bosna

subota, 14. veljače 2015.

Nacionalni park Kozara - Krajiška ljepotica

Planina Kozara se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, i ovo je mjesto gdje možete uživati  prelijepoj prirodi i ambijentu, te usput obnoviti svoje zdravlje. To je niska, ostrvska planina smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, te omeđena rijekama Savom, Unom i Vrbasom.

Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000 metara nadmorske visine, Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom BiH. U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune.

Planinarenje, biciklizam, sportsko penjanje i skijanje čine boravak na Kozari potpunim. Obilježene pješačke staze pružaju izvrsnu priliku da upoznate ovu planinu, uživate u njenim slikovitim pejzažima, a istovremeno poboljšate svoju psihofizičku kondiciju. Centralni dio planine Kozare, površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine. 

U svako godišnje doba Nacionalni park Kozara nudi nešto posebno: s proljećem ozelene i ožive gusti šumski  kompleksi; ljeti svježi vazduh i hladovina visokih četinara pružaju osvježenje od vrućina; jesen očarava svojim bojama, a zimi snježni pokrivač omogućava uživanje u čarima zimskih sportova.

Od znamenitosti možete posjetit kapelu posvećenu rođenu blažene djevice Marije, izgrađena 1903. godine na lokalitetu Pilanište. Kada je kapela sagrađena mještani su je nazvali Mehmedova crkva, jer je, kako legenda kaže, bila nijemo svjedočanstvo zabranjene ljubavi između Marije, kćerke austrijskog preduzetnika Karla Šmucera, i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio kod Šmucera na pilani.

Parkom dominira Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik (podignut 1972. godine u znak sjećanja na poginule borce Drugog svjetskog rata), Memorijalni zid i Muzej.





Nema komentara:

Objavi komentar