Bosna

ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Ljepote Počitelja

Počitelj me uvijek oduševljavao svojom ljepotom. To je nezaobilazno mjesto prilikom povratka sa mora. U Počitelj se mora svratiti i uvijek iznova uživam u ovom prekrasnom mjestu koje me vraća nazad kroz historiju.

Vjerojatno je postojao i prije ali se Počitelj prvi put spominje u pisanim dokumentima u 1444. godini kao sjedište župe. Turci osvajaju Počitelj 1471. godine i on je skoro postao sjedište kapetanije. Mletačkim osvajanjem Gabele 1694. godine dotadašnju ulogu pograničnog centra koje je imala Gabela preuzima Počitelj i zadržava je do 19. stoljeća.
Od važnijih građevina važno je spomenuti Hadži-Alijinu džamiju iz polovice 16.stoljeća, koja dominira gradićem, zatim Šišman-Ibrahin pašinu medresu (škola) sa originalnim bakarnim kupolama. Dalje markantnu poziciju ima i Sahat kula iz 17. stoljeća i hamam (kupatilo). Odmah do hamama nalazio se i han (svratište za karavane) koji je sada u fazi renoviranja , a prije je u njemu bio poznati restoran.




Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO-vu listu. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.


Nema komentara:

Objavi komentar