Bosna

srijeda, 18. veljače 2015.

Divlji Livanjski konji

Ne možete proći kraj Livna a da ne vidite prelijepe divlje konje koji oduzimaju dah. Na području visoravni Krug, na 140 kvadratnih kilometara, konji obitavaju više od 40 godina i predstavljaju jedan od rijetkih toliko velikih divljih krda na području Europe.

Zanimljivo je da nikad ne napuštaju to područje, odnosno, ne prelaze na neku drugu teritoriju.

Naime, oni nisu oduvijek divlji konji, nego su potomci pitomih konja koje su vlasnici, dolaskom mehanizacije, prije pola stoljeća počeli puštati na slobodu da sami brinu o sebi.

Godinama je broj konja varirao, a nakon rata je po nekim procjenama bilo oko 300 konja. Broj se smanjivao najviše zbog lovokradica i prometnih nesreća kada konji izađu na cestu.

Kako bi se spriječilo osipanje, Općina Livno je proglasila konje zaštićenom vrstom. Također, izdvojena su i određena sredstva za zaštitu i brigu o njima.

Livanjski divlji konji nisu samo domaća atrakcija. Zabilježen je i veliki broj turista iz cijelog svijeta koji se dive njihovoj ljepoti i nesputanosti. Objavljeno je i nebrojno reportaža sa Livanjskog polja, a mnoge svjetske turističke stranice divlje konje s ovog područja preporučuju kao nešto što se obvezno mora vidjeti.


















Ovo je pravo bogatstvo jedne zemlje i trebamo to bogatstvo očuvati na najbolji mogući način. Ovi konji su fascinantni.


Nema komentara:

Objavi komentar