Bosna

ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Bjelašnica - Olimpijska planina



Evo još jedna ljepotica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim ljepotama i bogatom ponudom raznih sportskih i drugih aktivnosti tokom cijele godine, a naročito tokom zime, kada vlada veliko interesovanje posjetilaca iz svih dijelova Evrope pa i šire, za ovu olimpijsku planinu. Smještena je jugozapadno od Sarajeva i pripada dinarskom planinskom sistemu. Bjelašnica je ljeti prekrivena gustom zelenom travom, a zimi snijegom koji doseže visinu i do tri metra.

I ovo je još jedna olimpijska planina gdje su održane 14. olimpijske igre 1984. godine, a 1985. godine je bila domaćin utrke Svjetskog kupa u skijanju. Što se smještaja tiče, toga ne manjka definitivno. Od hotelskog smještaja pa do privatnog, za svakoga ima po nešto.




Mnogobrojni ski liftovi, noćno skijanje i idilična zimska atmosfera zasigurno mame veliki broj posjetilaca tokom zimskog perioda. Ali ne treba zaboraviti da je Bjelašnica aktuelna i ljeti, kada su po mom mišljenju planine izuzetno lijepe, jer djeluju opuštajuće sa svim onim zelenilom šuma i livada, kao i šarenilom cvjetnih polja. Umoljani su selo smješteno na Bjelašnici, na nadmorskoj visini od 1353 metra. 

Postoje dvije verzije kako je ovo selo dobilo ime. Prema jednoj s stočari Hunljani dolazili ljeti iz Hercegovine na ispaš sa stokom i tu su neki ostali da žive. A prema drugoj, aždaja je izašla iz kanjona Rakitnice i prošla kroz Studeni potok vijugajući sa namjeromda pojede stanovništvo. Kada su je primijetili, stanovnici su se povukli na brdo Pošiljak i počeli moliti i umolili se da se aždaja okameni. Sada se na tom mjestu može vidjeti oblik te okamenjene nemani. Evo jedan video klip koji će vam pokazati to selo.



Planina Bjelašnica će vas sigurno oduševiti u bilo koje doba godine da dođete, jer ovakve prirodne ljepote je teško danas naći. Iskreno se nadam da ćemo uskoro postati svjesni šta sve posjeduje Bosna i Hercegovina, i da ćemo to iskoristiti na što bolji i pozitivniji i bolji način.




Nema komentara:

Objavi komentar