Bosna

utorak, 10. veljače 2015.

Veliko Plivsko jezero


Jajce me oduvijek privlačilo svojom neobičnom ljepotom, a posebno svojim jezerima. Ono što mi je posebno drago jeste činjenica da se mnogo ulagalo u Jajce i ova jezera u posljednjih par godina, i sada je situacija tamo skroz drugačija. Jezera i njihova okolina su preuređena, i izgledaju stvarno prelijepo. Veliko i Malo Plivsko jezero se nalaze na udaljenosti od 5 kilometara od grada.

na Velikom Plivskom jezeru je održano Evropsko i vanredno Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanu, davne 1963. godine. Ovo jezero je zbog svoje specifične gustoće idealno za vožnju kajaka i kanua, te kajaška natjecanja.

Maksimalna dubina jezera je 24 metra, i ova jezera s jako bogata raznovrsnom ribom. Ono što posebno privlači posjetioce je kompleks vodenica, koje su izgrađene na sedrenim pragovima između Velikog i Malog Plivskog jezera. Ove vodenice stvarno oduševljavaju svojim izgledom i vračaju nas u neka stara vremena kada su ove vodenice korištene mnogo više nego danas.




Prirodne ljepote, voda, zelenilo, mir i tišina će definitivno okrijepiti vaš dušu, jer to je ono što priroda radi - umiruje nas svojom ljepotom i jednostavnošću. Ova jezera su jako popularna za ribolov jer postoji mnogo vrsta kvalitetne ribe koju možete loviti ovdje. Mlinovi na Plivi su proglašeni nacionalnim spomenicima BiH 2009.godine. 


Nema komentara:

Objavi komentar