Bosna

srijeda, 11. veljače 2015.

Planina Maglić - Najviša planina u BiH



Iskreno nisam znala da je Maglić najviša planina u Bosni i Hercegovini, nije najveća ali jeste najviša. Njen najviši vrh je 2386 metara, i nalazi se na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 20 kilometara jugozapadno od Foče. Planina Maglić je izuzetno egzotična i privlačna planina za alpiniste i planinare, ali i zbog toga što se na visini od oko 2000 metara nalazi izvor vode što je prava rijetkost na toj visini. 

Također, planina Maglić obiluje velikim brojem izvorišta vode od kojih su najpoznatiji Kondžila vrela, Korita i Javorak. Ova planina obiluje mnogim bogatstvima i ljepotama, a najprivlačnija tačka je njegov glavni greben sa najvišim vrhom. 


Stalnih naselja nema na ovoj planini, kao na većini drugih planina. Vrhu se može prići samo sa jedne strane i to južne, svi drugi obronci su strmi, pusti i stjenoviti. Maglić planina je jedna divlja, surova i nepredvidljiva planina savršena za sve one koji vole izazov, jer izazova na ovoj planini ne manjka. Ukoliko imate namjeru da se uputite na Maglić savjetujem vam da se dobro pripremite. Provjerite vremensku prognozu, spremite dovoljno zaliha hrane i vode, ponesite odjeće za razne vremenske uslove, jer na ovoj planini ćete doživjeti smjenu svih godišnjih doba u jednom danu.





Nema komentara:

Objavi komentar