Bosna

subota, 14. veljače 2015.

Bosanske piramide u Visokom

Eh,ovo je jedna veoma zanimljiva i intrigantna lokacija. Pretpostavljam da s svi čuli za slavne Bosanske piramide u Visokom, i upravo ove piramide su izazvale oprečna mišljenja i buru raznoraznih komentara kao i teorija zavjere.

Jedno je sigurno - nešto postoji tamo, a za to postoje mnogobrojni dokazi kao i potvrde sa svih strana od raznih stručnjaka iz cijelog svijeta. Naravno, uvijek se nađu pojedinci koji žele da to sve predstave u nekom ružnom svjetlu, ali to ne zaustavlja Semira Osmanagića, čovjeka koji je zaslužan za ovaj pronalazak, u njegovom naumu. Utvrđena je i starost Piramide Sunca na osnovu radiokarbonskog datiranja, i prema tom podatku ova piramida je stara 29 hiljada godina, plus minus 400 godina, što znači da je ovo najstarija piramida na svijetu.

Zamislite samo šta to znači za kompletnu historiju ne samo Bosne i Hercegovine, već i cijelog svijeta. Veliki broj volontera iz cijelog svijeta je dolazio u Visoko da pomogne prilikom iskopavanja. Pronađeni su brojni tuneli, prostorije, lokaliteti sa vodama, pa čak i runsko pismo. Ima toliko puno dokaza da t stvarno nešto postoji, ali uvijek će postojati oni koji ne vjeruju uprkos svim dokazima.





Tuneli u piramidama i ispod njih nisu nikakva novina, za sada su poznati podzemni kompleksi odaja i tunela u i ispod piramida u Gizi, Teotihuacanu i Sakkari, isti ili slični obrazac je pronađen i u Bosanskoj dolini piramida u Visokom. Osim piramide Sunca, na pravilnoj udaljenosti se nalaze još dvije piramide: Bosanskog Zmaja i Mjeseca.

Naučnici postavljaju pitanje zašto nema mumija u tim piramidama? Semirov odgovor je da ni u Egiptu mumije nisu bile smještene u piramidama, već u Dolini kraljeva. Semir smatra da s Bosanske piramide imale funkciju lječilišta, a pojedini autori smatraju da su možda služile i kao elektrane zbog energije koju proizvode. 




Jedno je sigurno, Bosanske piramide u Visokom će još dugi niz godina biti centar interesa i pažnje naučnika i arheologa iz cijelog svijeta. 

Nema komentara:

Objavi komentar