Bosna

srijeda, 11. veljače 2015.

Panonsko jezero u Tuzli


Panonsko jezero u Tuzli je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u ljetnom periodu. Nažalost, nisam bila u mogućnosti da posjetim ovo prelijepo jezero, ali se nadam u skorijoj budućnosti da ću uspjeti. Mnogo mojih prijatelja je išlo dole i svi su oduševljeni. 

Panonska jezera su slana umjetna jezera,a tuzlanska Panonika, koja se nalazi u centru Tuzle, ima površinu od 11.000 kvadratnih metara i prosječnu dubinu od 1.8 metara. Ovaj kompleks koji se sastoji od tri jezera je nešto sasvim novo i veoma atraktivno na ovim područjima. U prilog tome govori i činjenica da su ova jezera nevjerovatno posjećena u ljetnom periodu. Zašto ići na more kad imate nešto ovako u svojoj blizini. 



Tobogani, slani slapovi, Sojeničko neolitno naselje, sportski tereni te mnogi drugi sadržaji su dio ovog nevjerovatnog kompleksa. Osim što lijepo izgledaju, ova jezera imaju i ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli i drugih minerala. Voda u jezerima neprestano kruži i na podlozi jezera su postavljene polietilenske plohe koje su posute sitnim šljunkom, što stvara dojam kao da se nalazite na moru. 



Jedan izuzetno atraktivan kompleks koji privlači mnogobrojne turiste sa svojom bogatom i širokom ponudom raznovrsnih aktivnosti, čistom vodom i ljekovitim svojstvima. 

Nema komentara:

Objavi komentar