Bosna

subota, 7. veljače 2015.

Vlašić - Travnička ljepotica



Kao što sam rekla u prošlom tekstu, Vlašić je jedna od ljepota Travnika. Nadmorska visina Vlašića je 1943 metra sa najvišim vrhom koji se zove Paljenik. Zimski a i ljetni turizam je veoma razvijen. Još jedna stvar po kojoj je poznat Vlašić jeste i pravljenje sira koji je izuzetno ukusan i kvalitetan. Dokaz za to jeste osvajanje nagrade na Međunarodnoj izložbi sira održanoj u Austriji od 6. do 8. novembra 2014. godine. Ne možete doći u Travnik ili biti na Vlašiću a da niste probali Vlašićki sir.

Vlašić je naročito aktuelan u zimskom periodu kada dolaze turisti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i drugih zemalja regiona pa i dalje, da bi uživali u ljepotama ove predivne planine. Ovo je također olimpijska planina gdje su održani skokovi na Zimskim Olimpijskim Igrama 1984. godine. Nažalost, skakaonica je danas devastirana usljed ratnih dešavanja ali i dalje stoje ostaci koji nas podsjećaju na taj događaj davne 1984. godine, kada je Bosna i Hercegovina imala čast da bude domaćin olimpijskih igara.



Međutim, ova planina je izuzetno posjećena i ljeti. Ja lično više volim biti na Vlašiću ljeti nego zimi. Najljepši mi je osjećaj kada rano ujutro stanem i jedino što možete čuti jeste cvrkut ptica i lagani vjetar. Osjećaj je neopisiv. Toliki mir i tišina gore vlada. Ako želite odmor za dušu, onda je ovo idealno mjesto za vas. također, možete ići u duge šetnje kroz šumu gdje će te naići na razne vrste gljiva, šumskih jagoda i borovnica.

Mnogobrojni objekti će vam pružiti smještaj i izvrsnu hranu. Ako ste ljubitelj domaćih čajeva. onda definitivno trebate otići gore u ljetnom periodu, jer ćete pronaći veliki izbor raznovrsnih biljaka koja imaju nevjerovatna ljekovita svojstva. Ova planina pruža mnogo, sve što vi treba da uradite jeste da odete gore i da se uvjerite.

Čist i svjež zrak, predjeli sa netaknutom prirodom, ljeto ili zima - ova planina pruža ponešto za svakoga.











Nema komentara:

Objavi komentar