Bosna

utorak, 17. veljače 2015.

Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići se nalazi na izlazu iz Bijeljine. Ovo etno selo je naprosto prelijepo i vraća nas precima i prirodi, i njihovom nekadašnjem načinu života.

Ovo selo je osnovano 2003. godine i predstavlja autentično planinsko selo u sred semberske ravnice. Svi detalji su precizno urađeni i imaju svrhu kakvu su imali prije mnogo godina. Autentičnost je ovdje jako bitna i stoga je posvećena pažnja svim sitnicama. U selu se danas izdvajaju dvije cjeline, Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Selo čine vodenice, mljekarnik,kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevenja žita. Mljekarnik je iz 1948. godine. To je zgradica za preradu mlijeka i čuvanje mliječnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Mljekarnici su bili dobro provjetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile.

Svi objekti ove cjeline smješteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu.




Nema komentara:

Objavi komentar