Bosna

četvrtak, 12. veljače 2015.

Perućica - Najveća prašuma u Evropi

Perućica je blago netaknute prirode i najveća prašuma u Evropi, a ujedno i jedna od od posljednjih prašuma u Evropi. Ovaj prirodni rezervat se nalazi  okviru Nacionalnog parka Sutjeska i predstavlja istinski biser prirode. Perućica je stavljena pod strogu zaštitu i nije dozvoljena nikakva intervencija od strane ljudi.

Površina Perućice je 14.34 kilometra kvadratna i na ovoj površini se nalaze nevjerovatni prizori netaknute prirode, a jedan od najljepših je vodopad Skakavac visok preko 70 metara. Procijenjeno je da je ova prašuma stara oko 20.000 godina. Registrovano je preko 170 vrsta grmlja i drveća, te preko hiljadu vrsta zeljastog bilja, od kojih su mnogi endemi. Zaista, Perućica je nešto jedinstveno i naučnici iz cijelog svijeta su zainteresovani za ovu prašumu i njeno izučavanje.



U blizini se nalaze čarobna glečerska jezera Zelengore, koja su, zbog svoje ljepote, nazvana gorske oči. O Perućici i njenoj ljepoti, raznolikosti drveća i prelijepog pejzaža, prostranim pašnjacima, planinskim vrhovima, pisane su i knjige. Jednu takvu napisao je i poznati švicarski profesor koji je više decenija boravio u prašumi i izučavao biljni i životinjski svijet u njoj.




2 komentara:

  1. LIJEPOOO....puno pozdrava i svako dobro ti želim u tvom budućem radu i novim postovima... sviđa mi se sve što pišeš....slike su ti lijepeee...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno. Moram priznati da bas uzivam u ovim postovima, toliko sam novog nacila o Bosni. pozdrav.

      Izbriši