Bosna

ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Pješčane piramide u Foči

Bosna i Hercegovina je izgleda puna piramida. Svi znamo za piramide u Visokom, ali koliko vas je čulo za pješčane piramide u Foči?? Ove pješčane piramide su pravi prirodni fenomen i nalaze se u selu Dančići u mjestu Pirni Do, nedaleko od Foče. Erozijom tla, dugim nizom godina nastajale su kao posljedica agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i  jakih vjetrova.

Nazvane pješčane piramide, iako nemaju piramidalan oblik, izbrazdani pješčani stubovi se uzdižu iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te predstavljaju izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Ne zna se tačna starost ovih piramida, ali se procjenjuje na oko 200 godina. Zanimljiva je činjenica da proces erozije tla i dalje traje, tako da one ne nestaju, već i dalje rastu i razvijaju se. 

Ovaj prirodni fenomen bi u svijetu bila prava turistička atrakcija, ali kod nas nažalost to nije slučaj. Naime, ove piramide su zaboravljene i rijetki su oni koji ih posjećuju. U prošlosti su mnogi putopisci pisali o ovom prirodnom fenomenu, a jedan od njih je i Dragutin Deroko koji je jedno vrijeme boravio u Foči, vozio se splavom niz Drinu i posjećivao pješčane piramide.




Iskreno se nadam da će ova predivna priroda biti iskorištena u turističke svrhe. Ovakvi prirodni fenomeni su rijetki i trebali bi da ih čuvamo na svaki mogući način. 

2 komentara:

  1. Vidite da je u Dančićima a ne u Foci moze i Miljevina ili neko obližnje selo ili naselje da preuzme zasluge za nesto ne samo Foca.

    OdgovoriIzbriši