Bosna

petak, 13. veljače 2015.

Vodopad Kravice

Vodopadi su me uvijek fascinirali. Vodopadi Kravice su jedan od najljepših prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Vodopad Kravica nalazi se na 50 km dugom toku rijeke Trebižat, oko 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je upravo radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina slapa kreće se od 26 - 28 metara. Sedrena područja oko vodopada Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.

U ljetnom periodu, zbog nižeg vodostaja rijeke, bazen ispod slapova nudi uživanje u plivanju i vodenim sportovima. U svako doba godine, zbog nivoa vodostaja rijeke Trebižat, vodopadi nude različit doživljaj. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić.

Ovo je omiljeno lokalno kupalište i izletište, a u zadnje vrijeme dolaze i turisti sa svih strana. Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada a okolna priroda se zaogrnu blještavim zelenilom.


Ovaj biser prirode će vas sigurno oduševiti i poželjet ćete da dolazite svako godine ponovo. Zelenilo, prelijepa voda za kupanje i nevjerovatni vodopadi će vas odvesti  jednu sasvim drugu dimenziju. 



1 komentar:

  1. Čao Lejla,
    ovo je vrlo lijep blog, naravno, sadrži isključivo lijepe pojave i dijela prirode i čovjeka pa mora biti lijep :-)
    Nadam se da nečeš stati na 2015-oj i da ćeš nastaviti unositi nove, onako kako se sjetiš ili doznaš za njih.
    Usput jedna značajna primjedba - vodopad je Kravica, dakle jednina, nije Kravice ! ;-)

    OdgovoriIzbriši