Bosna

petak, 13. veljače 2015.

Vodopad Blihin Skok - Biser Sanskog Mosta

 Vodopad Blihe se nalazi na putu Sanski Most- Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, udaljen 14km od Sanskog Mosta. Sam prizor vode, koja se lomi i pada niz grbavu stijenu je predivan. Vodopad Blihe - „Blihin skok” predstavlja prirodnu zanimljivost pa je na osnovu Zakona stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. Lomi se niz stijenu visoku oko 56 metara.

Sama njegova lokacija omogućava veoma brz i siguran dolazak svim posjetiocima bilo da dolaze iz pravca Sarajeva ili Zagreba. Ovaj lokalitet je omiljen za izletnike i ribolovce. Lokalno stanovništvo masovno dolazi ovdje u potrazi za osvježenjem u toku vrelih ljetnih dana. 

Međutim, nije posjećen samo tokom ljeta, već tokom cijele godine jer se ovdje mogu obavljati raznovrsne aktivnosti kao što su jahanje na konjima po uređenim stazama, rekreaciono šetanje, planinarenje, alpinizam, streljaštvo itd. dok u zimskom periodu pruža velike mogućnosti za manje obime skijanja, sankanja, lova, cross country trčanja itd. Ono po čemu je ovaj vodopad postao jos poznatiji u posljednje vrijeme, jeste da mladi parovi koji se odlučuju na brak, sve češće žele da to urade upravo na ovom vodopadu i tako sebi prirede nezaboravno vjenčanje.

Po narodnoj predaji ove dvije rijeke su dobile imena po sestrama Blihi i Zdeni. Po jednoj legendi živjele su sa dva brata. U vrijeme kada je kuga harala na ovim prostorima, „crnu smrt“ su preživjeli jedino njih četvoro. Kako bi sačuvali ljudski rod, braća odlučuju da ožene sestre, ali takav grijeh na svoju dušu nisu mogle uzeti sestre. Strahujući od Božije kazne odbile su da se vjenčaju sa rođenom braćom. Zalijepljeni strahom da će se ljudski rod zatrijeti zajedno sa selom, braća podigoše ruku na sestre. Zakopaše ih u planini u kojoj se stvoriše dva vrela, dvije gorske suze. Dvije rijeke „zaplakaše“ i potekoše. Jednu rijeku narod je nazvao Bliha, a drugu Zdena.

Po drugoj legendi Bliha i Zdena su bile sestre blizankinje, kao i njihova dva brata blizanca. Braća i sestre bijahu iz bogatog roda i poroda. Kada blizankinje stasaše za udaju, braća odlučiše da ih udaju za najbliže rođake u familiji, kako se blago ne bi rasipalo. Bliha i Zdena ne mogoše takav grijeh uzeti na dušu, te od tuge i žalosti odlučiše da prekrate muke. Jedna sestra se bacila sa jedne planine, a druga sa druge. Tamo gdje su pale, potekoše dvije rijeke koje i dan danas nose njihova imena. Narodna predaja kazuje da su Zdena i Bliha imale nesvakidašnju ljepotu, baš kao što su danas lijepe rijeke koje su po njima dobile imena.

Vodopad Blihe svakako treba vidjeti jer ćete tek tamo spoznati koliko ima Bosne a da je uopšte ne poznajete.



2 komentara:

  1. Predivan dio predivne Bosne i Herzegovine, u svakom slučaju vrijedno posjete.

    OdgovoriIzbriši